Mitt bo

Så här ser mitt soffhörn ut... Det ser ännu värre ut i verkligheten!


Tisdag kväll

Dagen har varit bra. Unnade mig lite sovmorgon, det var längesedan...

Har ägnat dagen till rättning! Återigen, men det var ju väldigt bra att jag inte har någon undervisning alls just nu. Om en månad ska jag in i hetluften men då borde jag vara rejält mycket bättre.

Har inte kryckan utomhus längre nu. De får stå kvar här inne ett tag, man vet aldrig om man blir extra trött någon kväll eller om det blir väldigt halt ute.

Imorgon ska jag i alla fall in på jobbet, vi har personalmöte.

Nu är det dags för lite fruktsallad!


Mer och mer vardag

Idag har Saga spelat innebandy och vi såg en av hennes matcher. Otroligt roligt att se barn spela oavsett sport. De är så glada och oförstörda där de springer med små galoppsteg emellanåt !

Senare ikväll var jag med då vårt minsta lag tränade igen. De stora 16-åringarna har jag ju spenderat tid med redan men dessa små kräver lite mer! Jag blev rätt trött efteråt faktiskt...

Imorgon är det läkarbesök och skriv- samt rättningsjobb som står på tapeten.

Natt natt!!


Lördag = gameday


Två matcher och två vinster. Första matchen var ganska bedrövlig men vi lyckades vinna med ett mål! Andra matchen avslutar vi väldigt bra, jag tror att det andra laget bara gör fyra mål i andra halvlek medan vi gör 11. Ett fall framåt!

Nu blir det soffan, kinamat och bronsmatch...


Mer bilder!!

Dag 15


15 dagar...

Lite bilder på knät nu efter att stygnen är borta!


Stygnen är tagna!

Det var totalt 11 agraffer som togs bort. 7 + 2 + 2. Det såg jättebra ut och kommer nog knappt att synas när de bleknat!

Idag har det varit mycket promenerande: till busshållplatsen, från bussen till rummet, på lunch med Ia, till bussen, till VC, till bussen och slutligen från bussen och hem. Hoppas att det inte svullnar ikväll...

Nu måste jag vila en stund...


På plats...

...på mitt kontor har jag varit idag. Även imorgon jobbar jag inne på Uni men sedan ska det rättas hemmavid igen. 270 nya frågor att rätta!

Hade planeringssamtal idag och nu känner jag att jag undervisar där jag vill. Kanske finns en grej till jag skulle vilja ha på programmet men man får vara nöjd.

Ikväll är det handboll men eftersom jag varit igång hela dagen kan jag inte vara med. Behöver sitta med en isblåsa på knät nu!


Vaken inatt

Jag hade svårt att somna. Låg säkert en timme och vred mig. Vaknade sedan kl 4 med huvudet fullt med tankar och kom-ihåg-saker. Efter en halvtimme gav jag upp och skrev ner det. Kollade listan nu och den bestod av 14 olika saker som gnagde i mig. Jobbigt. Men så här i dagsljus känns det mest konstigt. Flera av sakerna ligger också utanför min kontroll. Jag kan inte påverka hur mycket jag än vill och försöker.

Ny dag och fler träningspass. Igår åkte jag till tjejerna och höll i ett pass för första gången på 12 dagar. Det ger mig energi!


Tungt idag

Vet inte varför men det är tungt idag. Jag är ledsen över att över ett år kommer att ha försvunnit i knäont, träning, försiktig aktivitet, operation och rehab.

Mina trx-band har kommit så till veckan ska jag börja med ordentlig hemmaträning för resten av kroppen.

Knät gör inte ont och idag har jag inte använt kryckorna överhuvudtaget. Däremot ska jag ha dem utomhus och på jobbet en tid framöver. Vill ju inte riskera att halka eller att knät viker sig...

Söndag och inget inplanerat imorgon men ändå känns det så visset... Blä!!!


Medicinering avslutad!

Första natten helt utan morfin och Alvedon är avklarad! (Och jag har sovit gott!)

Nu sitter jag under en filt framför vinterstudion och löser dagens sudoku. Helt ensam i huset då Saga är hos grannen och de övriga tre är i Nordmaling och dömer eller spelar handboll.


Sjukgymnastbesök nr 2

Hade tid i morse och besöket var väl helt ok. Fick nya övningar av olika svårighetsgrad. Blir nog bra det där. Hon tyckte att jag gick bra och att jag kunde börja fasa ut en krycka inomhus om jag ville.

Sedan tog jag en buss hem, hållplatsen ligger precis utanför sjukhuset så att komma på bussen var inga problem. När idioten till bussis fattade att sänka trappan och att han sedan givetvis började köra innan jag hade satt mig, Hämnades genom att stiga av väääldigt sakta. Sedan var det lite halvtungt att gå några hundra meter hem. Så tungt att jag bara svarade på några mail och sedan däckade i soffan.
 
Nu sitter jag i soffan med Alicia. Det är snart dags för henne att börja övningsköra. Hjälp. Av flera olika orsaker: ni som känner henne vet att hon ofta ramlar med cykeln. Och hjälp - är hon så stor????

Sover utan strumpan

Inatt sover jag utan min hellånga stödstrumpa! Syndigt värre. Den måste till tvättinrättningen nu så den är ren och fin imorgon när jag ska på äventyr.

Till sjukgymnasten på morgonen, därefter lite vila innan jag ska ta bussen hem. Utmaningen blir att gå utomhus från hållplatsen och hem. Det blir det längsta jag har gått på en vecka!

Sedan ska jag jobba hemifrån och vänta in min familj som kommer hem en efter en för lite helgfirande. Dock åker tre av dem iväg redan på lördag morgon. Denna handboll.


Sjukgymnasten imorgon

...och jag måste ta ett litet snack med henne. Hallå spänna skinkorna??? Hon sa att många trodde att doktorn hade tagit bort skinkmusklerna också...
 
- Mmm, men nu snackar du med mig och inte vilken tant som helst, tror jag att jag måste säga!
 
Behöver ett nytt träningsprogram. Badly. Inte för att jag följer hennes, hehe...


Sällskap av mamma

Har sällskap av mamma igen. Sist sov hon på soffan i några timmar. Gör hon om det så spelar jag in hennes snarkningar och lägger ut här!!
 
Mitt knä mår bara fint och fröken korsband håller sig på plats. Stygnborttagning om en vecka. Idag är det en vecka sedan jag vaknade upp efter min operation. Allt har hittills gått bättre än jag hade trott. Hoppas att det håller i sig!
 
 
 

Soffan och jag

Vi är bästa vänner! Ikväll är det dessutom en hyfsad handbollsmatch mellan Island och Danmark. En stor kopp kaffe och en massa knäövningar samtidigt.

Tålamod Nina, tålamod. Imorgon blir en vilodag.


Trött

Har bara legat i soffan sedan jag kom hem. Illamående och trött. Det är onsdag så det är ridning och handboll och handboll men jag bara ligger här...


Jobbet

Varit på jobbet sedan före kl 8 men nu ska jag hem och vila. Väntar på min snälle svärfar Stig som ska skjutsa hem mig!


Ibland räcker inte ord

Och idag vill jag inte tjata om mitt knä. Finns sådant som är större. Det är så orättvist men jag hoppas att du kan vila i frid, trots att du helst av allt skulle vilja vara kvar. Vi är många som tänker på dig och de dina idag.


Dag 4

Börjar vara uttråkad här hemma. Särskilt en vardag då alla andra är borta på jobb och skola. Hunden sover hela dagen.

Ingen smärta alls idag och jag kan sträcka foten och lyfta i det läget. Jag har hittat igen lårmuskeln redan dagen efter operationen och idag går jag omkring med en krycka, mest för säkerhets skull.

Ikväll är det handboll men det är tur att jag har en tränarkollega, Jeken, som tar ansvar ikväll. Det dröjer nog ett tag tills jag tar mig iväg och håller i ett pass. Jag får väl sitta på läktaren och hytta med kryckorna.

Imorgon väntar ännu en rättardag och jag hoppas också att mamma kommer och håller mig sällskap.

Nu är i alla fall alla hemma igen plus lite andra barn (läs Joel och Gustav).

Jag längtar efter en promenad eller att få cykla lite på Iksu.

Juridik och morfin

Morfin kombinerat med juridik är en underskattad kombination! Fungerar alldeles utmärkt tillsammans! Skämt åsido så har jag halverat morfindosen till nästan obefintlig så den känns inte av så här fyra timmar senare! Natten har återigen varit hur bra som helst. Morgonen blev lite sämre då hunden valde att hoppa upp i sängen och sedan tog vägen över mitt knä när hon skulle ner...
 
Jobbar på men ska unna mig pauser båda för att sträcka på mig men också för att slumra om jag behöver!
 
Hörs senare...

Spruta nummer 7...

...av 42 (!!!!) är precis tagen. Nu mår jag inte längre illa av att ta dem utan jag bara slår in den i magen, trycker in vätskan, drar ut en liten bit, pausar och drar sedan ut hela. Kommer en ynka droppe blod och sedan svider det en liten stund.

Jag har halverat morfindosen ikväll, får se om det var för tidigt eller inte. Glömmer kryckorna då och då, vilket jag inte ska. Har stränga order om att använda dem även om jag får belasta fullt. Ska tydligen inte skaffa ett dåligt gångmönster vilket kan vara lätt hänt utan kryckorna.

Imorgon ska jag som sagt jobba en hel del. Hoppas att huvet är med mig!

God natt!!!


Bytt bandage

OBS, här kommer en sårbild! Jag behövde byta bandage för jag hade ett sår i kanten av bandaget som varade. Själva såret som senorna togs genom ser bra ut. Men som Saga sa: det ser helt overkligt ut!!


Första duschen

Har duschat för första gången och det gick bara fint med plastfolie lindat kring benet (tack AKA).

Natten har varit riktigt bra och jag ligger på rygg och på sidan utan att ha ont.

Idag har jag sista softardagen - imorgon och på tisdag jobbar jag hemifrån med rättning och annat. På onsdag åker jag in och fixar med annat. Det är ju resorna till och från jobbet som nu i början är det trixiga. Det är för långt till bussen och halt på vägen och bil kan jag ju inte köra.

Väntar på första bakslaget...


Dag 2

Dagen har varit ganska bra. Att ha fått sova bra var en bra start och jag mådde fint hela förmiddagen. Frampå eftermiddagen mådde jag lite illa och ar trött men särskilt ont? Nää.. Men så följer jag medicinschemat också.

Har legat i soffan varvat med promenader runt köket. Sovit en timme i sängen också. Som omväxling.

Ikväll åt vi entrecote med en god sallad till. Jag har inte så stor aptit men däremot är jag ganska törstig.

Har jobbat med mina övningar mest hela dagen och böjmomentet är tufft men när svullnaden går ner ska det nog gå bra!

Sett en handbollsmatch: Island - Ryssland. Nu ska vi se film: Ted!


Passiv sträckning

Det är en av övningarna jag ska göra. Har foten på soffbordet och låter knät hänga fritt och sträckas ut. Det här är något som var obehagligt innan operationen men som faktiskt känns bra nu! Undrar om jag hade någon slamsa i kläm innan operationen för jag tycker att det är helt ok att sträcka ut benet!


Bra natt

Natten har varit riktigt bra. Skulle egentligen ta Alvedon kl 6 och morfin kl 8 men jag vaknade inte förrän 8.45 och hade INTE ont!! Var upp på toaletten och det satte igång smärtan men nu känns det bra igen.

Jag ska hålla medicinschemat ett tag till, onödigt att ha ont nu när jag har börjat träna lite.

Lördag idag och faktiskt är jag med i matchen - det går bra det här!!!


Godnatt!!

Dagen har varit lång... Efter sjukgymnastbesöket låg jag och mamma i soffan och såg film: Cockpit och någon annan som jag inte minns. Småslumrade, promenerade lite och gjorde övningar...

Sedan kom en efter en i familjen hem och åkte iväg... Hungrig var jag ikväll också. Åt en taco men även chokladpudding och chips! Nu mår jag illa efter morfintabletterna men jag tror jag ska sluta med dem snart.

Natt natt!


Jobbig natt

Men inte på grund av smärtan. Morfintabletterna hjälpte till slut men varje gång jag somnade slutade jag att andas och vaknade med andnöd. Tror det blev för mycket med narkosmedel och annat som fanns kvar i kroppen.

Somnade på morgonsidan, steg upp 9.30 och sedan skjutsade svärfar mig till sjukgymnasten. Fick några fjuttiga övningar med mig hem och en ny tid om en vecka.

Fick även se mitt knä!!!


Lätt att vara kaxig

...när man har knäleden full med operationsbedövning... NU GÖR DET OOOOOONT TROTS MORFIN!!!!!


Operationen!

Började med att infinna mig på mottagningen kl 7.15. Doktorn ritade på mitt knä och gick snabbt igenom ingreppet igen. Sedan var det snabba ryck, ombyte till sjukhusrock och sedan fick jag en säng, en droppnål och en hel del medikamenter!

Strax efter kl 8 rullades jag in på op och jag klättrade upp på slaktbordet, fick andas i syrgas och samtidigt sprutades sömnmedel in armen.

Vaknade därefter kl 10 när de rullade in mig på uppvaket och sa att jag skulle få fönsterplats varpå jag frågade om det kostade extra, hehe...

Hade ganska ont så jag fick en spruta med något men efter en stund fick jag be om mer.

Kl 11 var jag upp på toaletten och kunde gå! Jag fikade och myste under ett varmt täcke hela dagen till dess läkaren hade tid att skriva ut mig. Allt hade gått bra, meniskskadan var minimal så han rörde inte menisken. Kl 14 var jag klar för hemfärd!!


Hemma nu!

Skriver mer sedan, trött och har lite ont just nu. Allt har gått fint!


Packa en operationsväska

Vad tar man med sig egentligen? Sist jag skulle packa en BB-väska var nr 3 redan född, hon valde ju att komma en månad för tidigt...
 
Nu ska jag packa mina linser så jag slipper glasögon när jag har vaknat. En bok, paddan, tjocksocke till foten om jag inte kan få på mig skor. Mer då? Telefonen och en laddare kanske. Frikortet och lite pengar? Till vadå, tror inte jag shoppar loss i kiosken precis.
 
Ska descutanduscha ikväll OCH imorgon på morgonen. Däremellan sova i rena sängkläder - inte läge för Lyra att sova mellan sin mattes ben inatt då :) Tur att jag ska vara med tjejerna ett par timmar ikväll för NU börjar jag bli nervös!!!

Sista skogsturen

Jag gissar att det var min sista skogspromenad i snö på ett bra tag. Solen visade sig och kinderna blev lagom bitna.

Nu ska jag rätta klart denna omgång tentor och sedan börja förbereda min packning inför morgondagen.

Kvällen ägnar jag åt handboll såklart! Internmatch med tjejerna som jag också kommer att sakna. Fy vad allt känns vemodigt idag. Saga sa: "vad kort den här vintern blev" och jag kan bara hålla med. Försökte trösta henne med att jag kunde fixa fikat och hålla brasan vid liv medan de tog några åk i backen men hon blev inte helt nöjd. För mig är ju en operation något som gör att jag kan åka skidor (på det sätt jag vill) resten av mitt liv och då är en vårsäsong inte så mycket att försaka. För en åttaåring är det så mycket mer.

En annan glad nyhet är att jag ska ta mina sprutor i sex veckor! Såja, där fick man!


Mysig macka

Denna macka bredde jag den 15 december förra året till Alicia som skulle på handbollsmatch. Upphittad nu. Det var en skinkmacka. Om någon undrade.


Samtal från ortopedmottagningen...

...och man får HÖG PULS! Är det inställt? Vad har hänt?? Ah, det enda som har hänt är att jag slipper hudkontrollen imorgon om jag intygar att jag inte har något sår eller någon plita runt knäet. Och duktig som jag varit på att inte raka benen (inte sedan julafton faktiskt) slipper ett läkarbesök kl 08.00 utan jag ska bara infinna mig hos narkosläkaren kl 7.15 på torsdag. PUUUUHH!


Mitt i rättningen!

Eller jag önskar att jag vore det. Har rättat 30 av de 200 frågor jag har på mitt bord just nu. Varje fråga har mellan två och tre sidors handskriven text. Det tar tid.

 

 

Mitt i detta ringer Umeå fritid och säger att JAG har problem för att en fucking bordtennisklubb inte bokat hall i tid. Jaja, löste sig bra så mina fantastiska tjejer får spela på Gammliahallen mellan kl 10 och 15 på söndag den 17 februari! Kom dit och fika och se på handboll i klassisk miljö. Det var ju min hemmahall i många år!

 


Frossar i ingrepp...


Sprutor igen...

Hade ju minst en blodpropp efter knäskadan i våras så nu börjar jag med proppsprutorna redan innan operation. Första är tagen men det är inte mänskligt att sticka sig själv...


Härlig vintereftermiddag

Hade en riktigt härlig eftermiddag med Ann, Alice och Saga. Började med sen lunch hos Ann. Hon bjöd mig på lax och barnen på nygräddade plättar.

Sedan drog vi ut i -10 grader och åkte skridskor. Även jag! Översteg både framåt och bakåt funkade! Gropen fick sedan ett besök av oss och även jag och Ann tog något race! Hysteriskt roligt!!

Vi avslutade med kaffe och bullar innan vi återvände till Tomtebo. Dagen var riktigt riktigt skön!


Måndag!

Äntligen slut på jullovet! Skojar bara, jag skulle kunna ha jullov ända till sommarlovet. Jag har iofs jobbat en hel del under mellandagar och även hela gårdagen. Jag har ju en del som jag vill jobba bort innan min stora dag. Jag vill kunna släppa ALLT i ett par dagar i alla fall. Det är väl inte för mycket begärt?

Nu sitter jag i alla fall på mitt kontor och ska få hjälp med att sprätta hundra tentor som ska fördelas på olika lärare. Jag hoppas kunna rätta några av mina 200 frågor innan operationen eftersom resultaten ska meddelas i slutet av nästa vecka!


Året 2012

Januari inleddes med Sverigecupen med länslaget i handboll. En rolig cup som dock avslutades med en megamatförgiftning på väg hem! På tåget, say no more...
 
Februari innehöll med sjukdom då Saga åkte på mykoplasma med rejäl dubbelsidig lunginflammation som gjorde att hon behövde sjukhusvård och syrgas dygnet runt i en vecka. Inte alls kul. Mars månad innehöll mer handboll och avslutades med Sundsvall Cup. Saga fyllde 8 hela år!
April månad innehöll korsbandsskada och blodproppar. Visste inte ännu att det var korsbandet då tre läkare ställde diagnosen stukning. Bra där.
Maj månad innehöll mer knäsmärta och slutligen diagnos trolig korsbandsskada vilket magnetröntgen visade. Juni månad innehöll en ljuvlig rolig resa till Turkiet med massor av goda vänner!
Juli månad innehöll ledigheter, god mat och träning! Firade Lukas som blev tonåring! Augusti månad fortsatte med massor av styrketräning.
I september blev det höst och handbollssäsongen inleddes med ett gäng tjejer som skulle formas till ett lag. Oktober innehöll massor av arbete och handboll, bl.a. SM i Alfta och Alicia fyllde 16 år.
November innehöll ännu mer arbete och vardagen var väldigt tuff. Julmånaden kom äntligen och så även kallelse till operation!
 
För att sammanfatta 2012: mycket sjukdomar och den förbenade knäskadan tog mycket energi. Känns som om året 2012 är det år då jag skrattat minst och gråtit mest. Förmodligen också den höst som jag jobbat hårdast i hela mitt liv. Gissar att jag landat på mellan 50-60 timmar under ett par månader. Så 2013 - du är oerhört välkommen med ett nytt korsband, motivation, träningsglädje, skratt, friska barn och en semester på Cypern. Kanske också hösten 2013 kan bli mänsklig?

Planering av veckan:

Måndag: Jobba hela förmiddagen, paus för lite aktiviteter med Saga, mer jobb och handbollsträning på kvällen
Tisdag: Rätta hela dagen. Lätt funktionell styrka och cykling.
Onsdag: Läkarbesök med hudkontroll (får inte ha minsta skavank kring knäområdet). Jobb. Handbollsträning (internmatch).
Torsdag: 7.15 på sjukhuset för operation.
Fredag: ?
Lördag: ?
Söndag: Handboll med E-flick i Robertsfors. Troligen utan mig...

Checklistan

Här är min checklista inför operationen på torsdag:
* Nya svettfria träningsbyxor - checked
* Ibumetin och Alvedon - checked
* Bokpaket från Adlibris - beställt men inte anlänt...
* Descutansvampar - kvar att köpa!
* Isbandage - beställt men inte anlänt...
* Jobba undan så jag kan ligga hemma torsdag - söndag - är i full färd med det!

Lite inspiration!

Fyra dagar kvar till nollpunkten... Jag är kanske på nivå 4 just nu men måste ner på noll för att kunna ta mig upp på 10!


Sista löppasset

Imorse körde jag sista löpningen innan operationen. Kändes lite vemodigt och det känns väldigt konstigt att veta att jag om fem dagar är på kryckor. Detta i ett antal veckor.. Nåväl, sprang bara 4 km men knät gör sig ändå påmint, blir bra med en chans till att bli bättre.

Körde också sista tunga styrkepasset med benböj och marklyft 80 kg, utfall 30 kg och frivändningar med stöt 30 kg. Avslutade med lite mage och rygg.

Nu är en bamsefrunch avslutad. Äggröra, bacon, kaffe och en grov brödskiva med ost och paprika! Vinterstudion under en filt ska nu avnjutas!!


Årets första träning är gjord

...och det kändes bara bra! Cyklade i 40 minuter på 14 i motstånd och hann med dryga 21 km. Sedan gick jag och drog i lite hantlar: körde planka med rodd, mage, rygg och draken.

Åtta dagar kvar till min operation...Nästa onsdag kväll är jag nog ganska pirrig vid det här laget...

Men nu vill jag ha det gjort! NU!!!!

Gott nytt år!

Välkommen 2013, jag tror att det kan bli ett bra år. Det kan bara bli bättre känns det som...

Operation om nio dagar nu. Jag längtar, samtidigt som jag också börjar att gruva mig för smärtan, proppsprutorna och att inte kunna röra sig. Men fan vad jag ska träna!'n


RSS 2.0